Æblemost-sådan gør du…..

Har du en køkken-frugtpresse, sendes de rene æbler blot gennem den.

Hvis du har en stor mostpresse, skal æblerne først kværnes i en frugtkværn og derefter hældes i pressen. Æblemosten bliver gyldenbrun i løbet af presningen, afhængig af sorten, og af hvor længe æblestykkerne udsættes for ilt.

Ønsker du en klar most sættes mosten til bundfældning et køligt sted og tappes først dagen efter.

Rå most.

Den sundeste most er det direkte pres, hvor fibre, vitaminer og andre antioxidanter er intakte.

Frysning.

Æblemost kan opbevares i fryseren på plastflasker eller i plastposer, hvor den kan holde sig i mindst et år ved -18 °C. Efter optøning er den stadig meget aromatisk og smager forjættende nypresset. Derefter kan mosten holde sig i 6 dage på køl.

Pasteurisering.

Mosten kan også pasteuriseres, ved kortvarigt at opvarme den til ca. 75 – 80°C. Tilsætning af konserveringsmidler er unødvendigt og kan ikke anbefales, da det giver en kedelig bismag.

Opbevaring under tryk.

En tredje opbevaringsmetode går ud på, at tilsætte CO2 (kulsyre) og derved holde et tryk i tanken (fustagen) på 9 – 10 bar. Det høje tryk forhindrer gærprocessen i at gå i gang, men skader ikke de sunde stoffer i mosten.

 

Gode æblesorter til most

Den bedste og mest aromatiske most opnås ved brug af fuldmodne æbler.

Gode sorter er bl.a. Queens Cox, Filippa og Fiesta, men også sorter som Dronning Louise, Ildrød Pigeon, Ingrid Marie, Gråsten, Broholm, Holsteiner Cox, Jonagored og Ribston giver en god aromatisk most.

Man får desuden altid en mere kompleks og bedre sur/sød afbalanceret most ved blanding af flere sorter.