Hjemmelavet æblemost
I september oktober er der sæson for æbler og det er fantastisk at nyde en friskpresset æblemost!
Der er dog visse ting vedrørende hygiejne man bør vide, før man går i gang.
Nedenstående er fra Fødevarestyrelsens hjemmeside:
Sådan holder du en god hygiejne, når du presser æbler
Sådan gør du:
Sorter frugt fra med fugleklatter, råd etc.
Afføring fra dyr kan indeholde bakterier og parasitter, som kan gøre dig alvorligt syg. Bruger du nedfaldsfrugt til din most, skal du sikre dig, at frugten ikke er forurenet med afføring fra husdyr eller vilde dyr. Sorter derfor frugt fra med synlige fugleklatter etc. Frugten kan i stedet skrælles og fx koges til grød.
Undgå al rådden frugt – også frugt med mindre rådangreb. Æblerne må gerne have pletter og være stødte, men der må ikke være råd eller mug, for så indeholder æblerne patulin, som er en svampegift.
En grundig skylning af frugten fjerner rester af jord, blade og andet, der kan indeholde smådyr og skadelige bakterier.
Hjemmelavet most, der ikke er pasteuriseret, har en kort holdbarhed. Drik derfor gerne den friskpressede most samme dag – og opbevar den gerne på køl. Flasker eller dunke til mosten skal være gjort grundigt rent.
Større mængder most kan eventuelt fryses ned i en ren fryseegnet emballage.
Hvis nedfaldsfrugten ligger i områder, hvor der færdes vilde dyr eller husdyr, kan frugten være forurenet med afføring og sygdomsfremkaldende bakterier eller parasitter.
Mange dyr kan gå rundt med sygdomsbakterier som fx salmonella og campylobacter, uden at dyrene selv bliver syge. Men hvis disse bakterier bliver overført til mennesker – fx via nedfaldsfrugt – er der risiko for, at vi kan blive syge.
Upasteuriseret most, der var forurenet med en sygdomsfremkaldende colibakterie, har givet alvorlig sygdom i udlandet. I visse områder af Danmark kan ræve være inficeret med dværgbændelormen, der kan gøre mennesker alvorligt syge.